Czas kwitnięcia tej rośliny przypada na okres lipiec – wrzesień. Jeśli chodzi o budowę zewnętrzną to roślina ta jest pachnąca i posiada rozgałęziona łodygę. Także ma liście siedzące, z krótkimi ogonkami, równowąsko lancetowate, gruczołowato kropkowane.
Cząber ogrodowy – najważniejsze informacje
Należy wiedzieć, że w górnej części łodygi w kątach liści wyrastają gałązki, na których znajdują się 1 – 5-kwiatowe mibyokółki. Jeśli chodzi o występowanie to roślina ta rośnie dziko w Europie południowej a do środkowej została przeniesiona około IX wieku i od tej pory zaczęła być na tym obszarze uprawiana. Jest to roślina łatwa do uprawy na dobrej, ogródkowej glebie lub doniczkach. Potrzebuje słońca oraz ciepła. Wysiewa się ją wiosną w rzędach co około 20 cm. Jeśli chodzi o zbiory do zbiera się kwitnące ziele, można także z liśćmi.
A jeśli chodzi o suszenie to powinno się natychmiast po zebraniu suszyć z zwykły sposób – w cieniu, szybko, w temperaturze do 35 stopni Celsjusza. A tak wygląda skład chemiczny – jest to olejek eteryczny, a w nim znajduje się przed wszystkim: cymol, karwakrol i pinen, również garbniki, sole mineralne oraz śluz. A jakie jest zastosowanie cząbra? Należy wiedzieć, że lecznicze działanie tej rośliny jest niezbyt wyraźne, dlatego też w wielu krajach zalicza się ją raczej do przyprawowych.
Cząber jest na przykład podstawowym składnikiem bułgarskiej przyprawy zwanej czubricą w skład, której wchodzi: cząber, kozieradka pospolita, papryka ostra, prażona mąka kukurydziana, sól. Jeśli więc chodzi o właściwości lecznicze to zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, zwalnia napięcie mięśni gładkich dróg żółciowych, moczowych oraz mięśni przewodu pokarmowego (zwłaszcza jelit). Także reguluje perystaltykę, działa łagodnie zapierająco, posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Sam olejek eteryczny ma działanie przeciwrobaczycowe. Zwykle jest też tak, że miesza się cząber z innymi ziołami.
Co możemy leczniczego przygotować z rośliny Cząber?
Możemy przygotować napar (10 g zioła na szklankę wody) pijemy 2-3 razy dziennie po 1/4 szklanki. Pamiętajmy natomiast, że odwary posiadają mniej olejku eterycznego niż napary. Warto także wiedzieć, że jako przyprawy używa się cząbru między innymi do potraw tłustych, roślin strączkowych oraz drobiu. Dodaje się go pod koniec przygotowywania dania.