Pieczarki są bardzo popularnym i smakowitym grzybem, dlatego też często kupujemy je w sklepie. Ale może czasami warto zmienić stałe przyzwyczajenie – warto byłoby pomyśleć o domowej uprawie pieczarek. Okazuje się, że sprawa nie jest skomplikowana a wręcz nawet bardzo prosta.
Uprawianie domowych pieczarek – najważniejsze informacje
Co powinniśmy generalnie na początek zrobić? Wystarczy, że zakupimy na przykład w sklepie internetowym, gotowy zestaw do uprawy. Taki ważący 10 kg kosztuje około 30 zł. Możemy mieć już pierwsze zbiory, świeżych, zdrowych pieczarek już po upłynięciu 20 dni czasu.
Co należy wiedzieć o terminie uprawy? Należy wiedzieć, że pieczarki możemy hodować w domu przez cały rok. Warunek jest tylko jeden – temperatura powinna się mieścić między 12 a 20 stopni Celsjusza. Kiedy spadnie poniżej 10 stopni Celsjusza, wtedy niestety o zbiorach możemy zapomnieć. Jeżeli znajdziemy odpowiednie miejsce: schowek w mieszkaniu, piwnicę, strych czy garaż – wówczas zdecydowanie możemy przystępować do uprawy. Pieczarka do wzrostu nie potrzebuje światła. Co należy wiedzieć, o przygotowaniu? Po otrzymaniu paczki rozwińmy wierzchnią folię. Odsłonimy tym samym podłoże zaszczepione grzybnią pieczarek. Przysypmy je ziemią okrywową (na około 3 cm), którą dostaliśmy w zestawie. Absolutnie jej nie uklepujmy, a rozprowadźmy ją luźno i równo.
Co należy wiedzieć o ich podlewaniu? Podlejmy delikatnie okrywę grzybni konewką z sitkiem lub domowym zraszaczem. Uprawę regularnie nawilżajmy. Nie możemy dopuścić do jej przesuszenia. Natomiast pamiętajmy, że równie szkodliwe będzie dla grzybni przelanie podłoża. I co możemy powiedzieć o rozwoju pieczarek? Należy wiedzieć, że po mniej więcej 10 dniach na ziemi pojawi się biały nalot grzybni. Pieczarki gotowe są do zbioru po 3-4 tygodniach czasu od początku uprawy. Wykręcajmy je z podłoża uważnie i delikatnie. Nie wolno ich absolutnie wycinać. Kiedy skończy się pierwszy rzut pieczarek, przysypmy podłoże ziemią i czekajmy na kolejny zbiór. Warto wiedzieć o tym, że uprawa z jednej kostki z reguły może potrwać około czterech miesięcy.
Podsumowanie – uprawa pieczarek w domu
W tym czasie zbierzemy nasze domowe pieczarki kilka razy. Co istotne, kiedy grzybnia będzie już wyczerpana, nie wyrzucajmy jej. Przyda się jako naturalny nawóz. Możemy nią doskonale użyźnić zarówno rośliny ogrodowe, jak domowe i balkonowe.
Fajna zajawka! Czy jest jakaś różnica w smaku pomiędzy domowymi pieczarkami, a tymi z masowej produkcji?